Премиерът Кирил Петков обяви, че очаква да бъдат повдигнати обвинения на вече освободеното ръководство на държавната компания "Булгаргаз". Причините - съмнения, че се е работило в полза на "Газпром" и че заради взети от ръководството решения цените на тока са скочили с цели 30% за последните месеци. 

Това обяви самият Петков днес на пресконференция след заседание на Министерския съвет, на което кабинетът прие предложения от Министерството на финансите проектобюджет за 2022 г. 

"Много ясно трябва да се каже, че уволнението на тези хора е функция на факта, че вярваме, че те не са работили правилно. Водим разследване и сме сигурни до голяма степен, че част от техните решениея водят до високите цени. Трябва да се каже, че техните решения особено на база какво идва като количество от "Газпром" и какво - от Азербейджан. Надявам се, че службите ще ни кажат за какво става дума и че ще повдигнат обвинения", обясни премиерът. 

Той заяви и че от днес освен МВР по темата работи и ДАНС. Петков подчерта, че оттук нататък нямало как някой да си мисли, че може да взема грешни решения и да му се размине след това. 

Петков отново повтори, че вече е доказано, че "Булгаргаз" е можела да получи цялото количество договорен азерски газ, въпреки че интерконекторът с Гърция не е готов. Това е можело да стане през входната точка на Неа Месемврия. Заради подписани анекси от "Булгаргаз" обаче, цената нямало да е същата, като тази по дългосрочния договор, подчерта Петков. 

"Това е очевадна грешка или целенасочен грешен избор на доставчик."

Иначе - Петков обяви и че стартира работна група, която да обсъди помощи за общинските училища, болници и детски градини заради скъпия ток. В същото време той направи препратка към последните разкрития на Борис Бонев в София, които показаха как общините могат да похарчат за едно и също нещо суми с огромни маржове, които изглеждат нелогични и незаконни. 

"Когато такива неща продължават, не можем да говорим, че общините просто нямат пари за осветление. Ще искаме точните детайли от всички и ще преценим за какво става дума. Искаме да отделим политическия пиар от реалната нужда от помощ". 

Петков коментира много накратко предложеният от Асен Василев бюджет. Нарече го "бюджет на растежа", което е вече известна реплика на самия Василев. 

Според Петков капиталовите инвестиции тази година ще са на безпрецедентно ниво и именно те са причината за високия дефицит. Без тях бюджетът щял да бъде на излишък.